Црква, црквени, Србија,

Православље, Свети Оци, Григорије

Василије, Патристика, патрологија, патристички,

светоотачки, верујем, Црква, црквени,

_______________________________

СВЕТИ ТЕОЛИПТ ФИЛАДЕЛФИЈСКИ

Прва посланица Евлогији

Sveti, Pravoslavlje, Crkva, Biblija, ekumenzam, Vasilije, Grigorije, mnastir, manastiri, Srbija, srpstvo, verujem, vera.

 

 

1. Лишивши се у (овом) свету младог супруга услед његове (превремене) смрти, ти испуњаваш обавезе удовице, чувајући обичаје и умирујући своје помисли, одбацујући сваку спољашњу величину.

2. И будући да си изгубила телесну насладу и да си ступила у земљу уплаканих, ревнуј (превасходно) на томе да се привежеш за Бога Логоса, да се спојиш са Христом и да се с Њим сјединиш у духовном супружништву. Напусти честе беседе у дворцу, отпусти мноштво слугу, избегавај ласкаву испразност. Сети се да ћеш ускоро сама сићи у ад2); сама ћеш бити положена у гроб, сама ћеш предстојати на Страшном Суду, иако ћеш васкрснути заједно са свима осталима; сама ћеш на њему износити оправдање свом животу. Нећеш имати ниједног заштитника: ни родитеље, ни рођаке, ни оне који ти се овде додворавају, који те следе и прате. Твоји једини заступници биће твоја добра дела и твоја чиста савест.

3. Мораш то јасно разумети. Ако тело остаје у келији а ум обитава у срцу и ти изговараш: Ја остах сам докле не прођох (Пс. 140, 10), Христос ће се настанити у теби, која си украсила пребивалиште својих мисли и која се обраћаш Христу уз стално призивање Имена Његовог. Псалмопојац каже: Спомињаћу Име Твоје у сваком нараштају и нараштају (Пс. 44, 18)5). Кад телесна чувства украсиш видом извршавања заповести, кад језик укрепиш божанственим химнама а душевне силе облагородиш (оплемениш) честом молитвом, тада ћеш, као она која је и телом и душом угодила Богу, моћи уистину да кажеш: Спомињаћу Име Твоје у сваком нараштају и нараштају.

4. У свему се присиљавај и свагда се вежбај у спутавању (телесних наслада), постепено ограничавај ширину (својих потреба), како би ослабила силу тела и укрепила душу. Поражавање тела доноси победу душе, а разумно мучење тела отвара извор радости у духу.

5. Због тога мучи тело добрим трудом и олакшај учествовање убогих у (богатству) својих имања да би, кад ти Женик отвори, пошла да Га сусретнеш носећи запаљену светиљку и сасуд препун уља, односно препун вере, целомудреног живота и милосрђа, ради којих ћеш се удостојити да уђеш у брачну ложницу и да окусиш радост Господњу. Нека кроз труд врлина и трпљење у жалостима које нам се догоде достигнемо ту радост, заступништвом свете Богородице и свих који су љубили Господа. Амин.

, vasilije grigorije, jovan, zlatoust, liturgija, čudo, čuda, Pravoslavlje,

Православље, православни, православно, православној, црква, цркви, свети, оци мошти икона иконе јован николај атанасије литургија вечерње јутрење текстови текст симбол символ вере верујем вера србија српско српски ћирилица ћирилицом ћирилицу српска срску српском